De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker zou toch de steun krijgen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor de post van voorzitter van de Europese Commissie.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van uitgelekte gespreksverslagen van Herman van  Rompuy die de krant in handen zou hebben.

Merkel zou de voorzitter van de Europese Raad, het orgaan waar alle Europese regeringsleiders in vertegenwoordigd zijn, hebben laten weten dat ze toch Juncker steunt als volgende voorzitter van de Europese Commissie.

Juncker geniet de steun van het Europarlement om de huidige voorzitter van het dagelijks bestuur van de unie, de eveneens christendemocratische Manuel Barroso, op te volgen. De als pro-Europees bekend staande Luxemburger wordt echter niet gepruimd door de Britten.

De voorzitter van de Europese Commissie moet zowel worden gesteund door het Europarlement als door de Europese Raad.

Draai van Merkel

Als de informatie van de Volkskrant klopt, zou Merkel onder druk van het thuisfront een draai hebben gemaakt. De bondskanselier weet hoe slecht Juncker ligt in Londen, en is zelf naar verluidt ook geen groot fan van de Luxemburgse politicus.

Veel politici in Duitsland vinden echter dat het slecht zou zijn voor de democratie in Europa als de wens van de grootste fractie in het Europarlement wordt genegeerd. De christen-democraten van de Europese Volkspartij (EVP) willen Juncker op het pluche. Het imago en het zelfbeeld van het Europarlement zou een flinke knauw krijgen als de regeringsleiders de wens van de gekozen volksvertegenwoordiging negeren en er een eigen kandidaat door proberen te duwen.

Britse afkeer

Grootste probleem bij een eventuele benoeming van Juncker is dat de Britse premier David Cameron de man heeft weggezet als het voorbeeld van een eurocraat. Hem alsnog accepteren zou voor Cameron leiden tot enorm gezichtsverlies thuis. Dat laatste kan de leider van de Conservatieven een jaar voor de Lagerhuis-verkiezingen missen als kiespijn.

De Conservatieven leden bij de Europese Verkiezingen afgelopen mei een flinke nederlaag vanwege de opkomst van de antie-Europese UKIP, de United Kingdom Independence Party.

Lees ook

Anti-Europa in Brussel: groot maar machteloos

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl